In 2016 werd de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) van kracht. Die moest duidelijk maken of u echt als zzp’er bij een opdrachtgever aan het werk was. Vanwege uitvoeringsproblemen werd de wet echter niet gehandhaafd. Maar nu stopt dit zogenaamde handhavingsmoratorium per 1 januari. Wat zijn de gevolgen voor u als zzp’er?
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid van zzp'ers. U kunt als schijnzelfstandige beschouwd worden wanneer u als zzp’er wordt ingehuurd, terwijl u lijkt op een werknemer met een arbeidsovereenkomst. Daarbij gelden de volgende criteria:
Gevolgen van schijnzelfstandigheid
Wanneer de Belastingdienst u als schijnzelfstandige ziet, kan dit grote gevolgen hebben. U kunt correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen krijgen en de fiscale voordelen van het ondernemerschap verliezen. Denk aan zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling en eventueel de startersaftrek. Volgend jaar zal dat niet direct gebeuren. Dat is een overgangsperiode waarin u de kans krijgt de schijnzelfstandigheid aan te pakken.
Nieuwe wet in aantocht
Er wordt nog gewerkt aan een nieuwe wet: VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden). Daarin wordt de gezagsverhouding tussen zelfstandige en opdrachtgever duidelijker geformuleerd dan in de Wet DBA. De volgende vragen staan daarbij centraal: houdt de werkgever toezicht? Geeft de werkgever aanwijzingen hoe het werk gedaan moet worden? Zijn het werk en de werkende onderdeel van de organisatie? En is het logisch dat iemand niet als werknemer met een arbeidsovereenkomst werkt? Bijvoorbeeld omdat diegene voor eigen rekening en risico werkt? Daarnaast wordt er een bruto-uurloon opgevoerd van 33 euro. De Raad van State moet nog over de wet VBAR advies uitbrengen en daarna moeten de Eerste en Tweede Kamer er nog over stemmen. De wet zal daarom op zijn vroegst 1 januari 2026 ingaan.
Schijnzelfstandigheid voorkomen
Hoe kunt u als zzp’er schijnzelfstandigheid voorkomen? Controleer allereerst of de Belastingdienst u echt beschouwt als een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Bespreek ook met uw opdrachtgever(s) of de Belastingdienst u misschien ziet als schijnzelfstandige. Wat moeten u en uw opdrachtgever veranderen? Verder moet u eigenlijk meerdere opdrachtgevers per jaar hebben en minder dan 70% van uw tijd aan één opdrachtgever besteden. Omdat er een minimumtarief gaat gelden, is het goed om uw uurtarief op ten minste 33 euro te zetten. En ten slotte: werk met een Modelovereenkomst geen werkgeversgezag, oftewel een Overeenkomst van opdracht.
Neem ondernemerschap serieus
Als u ondernemer bent voor de Belastingdienst betekent dat dat u ondernemersrisico’s loopt. Bespreek met ons welke risico’s dat zijn en hoe u daarmee omgaat. Kunt u schadeposten financieel
Laan Op Zuid 784
3071 AB Rotterdam